Tubbe-model

“Mijn gezicht draagt al mijn herinneringen. Waarom zou ik die uitwissen?”

Diane von Furstenberg, modeontwerpster

Tubbe-model

Eind 2019 werd het projectdossier van Home Sint-Franciscus goedgekeurd door de Koning Boudewijnstichting waardoor wij ondersteuning genieten om het Tubbe-model binnen woonzorgteam De Kluis in te voeren. Maar wat is Tubbe eigenlijk?

Het Tubbe-model : Scandinavische inspiratie voor onze woonzorghuizen…

Tubbe is een organisatie- en managementmodel dat wordt toegepast in verschillende woonzorgcentra in een landelijke gemeente in het westen van Zweden. Er wordt aan de senioren een aantrekkelijke, aangename en functionele plek aangeboden, waar zij volop hun leven kunnen leiden. Het Tubbe-model gaat uit van het principe dat zolang iemand leeft, hij voluit moet kunnen leven.

Voor het personeel gaat het om méér dan een werkplek: het is voor hen een fijne, motiverende plaats en een omgeving die de bewoners aanmoedigt om een energietandje bij te steken en hun capaciteiten te blijven waarmaken. Zo krijgt hun leven meer betekenis. Binnen woonzorgteam De Kluis zijn we op zoek gegaan wat dit model kan betekenen voor onze bewoners en het personeel.

Pijlers Tubbe-model

Door het invoeren van een woonraad, het werken met bewonersaandachtspersonen, een holistische bewonersbespreking, het inzetten van de bewoners volgens hun capaciteiten binnen de organisatie, en tal van andere initiatieven proberen we in te zetten op de verschillende pijlers waarop het Tubbe-model opgebouwd is : Autonomie, relatiegerichte zorg, respect, communicatie, openheid, potentieel, uniciteit,…

We zijn er van overtuigd dat dit model dat nu uitgerold wordt binnen woonzorgteam De Kluis een proeftuin kan betekenen voor een nog meer bewonersgerichte werking binnen alle woonzorgteams van Home Sint-Franciscus en onze campus Huize Roborst in Zwalm.

Copyright 2022 Cura-z vzw     Privacy     Disclaimer